הנקה וסוכרת- כל מה שחשוב לדעת
בהתמודדות עם סוכרת, אחת השאלות המרכזיות העולה לקראת לידה היא: האם אוכל להניק את התינוק/ת שלי? התשובה היא בהחלט כן!
מחקרים מראים כי הנקה לא רק אפשרית עבור נשים סוכרתיות, אלא גם חשובה מאוד לבריאות התינוק והאם. ארגון הבריאות העולמי והאגודה הבינלאומית לסוכרת ממליצים לנשים סוכרתיות להניק.
רקע
ישנם 3 סוגים של מחלת הסוכרת-
סוכרת סוג 1- מחייבת הזרקת אינסולין, הגוף לא מייצר מספיק אינסולין בעצמו.
סוכרת סוג 2- מטופלת על ידי תזונה ותרופות, לעיתים יש צורך בשימוש באינסולין בהמשך.
סוכרת הריון- מאובחנת בעת ההריון, מטופלת בתזונה ותרופות. לעיתים נדרש מתן אינסולין למשך תקופת ההריון. לאחר הלידה הסוכרת לרוב מתאזנת אך יש סיכוי גבוה לחזרתה בעתיד במידה ולא יהיה שינוי בהרגלי התזונה והפעילות הגופנית.
ההנקה מומלצת ומועילה בכל שלושת הסוגים.
לנשים עם סוכרת הריון שלא הניקו לאחר הלידה סיכוי גבוה פי 2 לפתח סוכרת סוג 2 בהמשך.
יתרונות ההנקה לאם סוכרתית
1. אימהות מניקות יורדות במשקל מהר יותר, במיוחד בסוכרת מסוג 2, הדבר מסייע באיזון הסוכרת.
2. ההנקה מפחיתה את הצורך באינסולין ומשפרת את תגובת הגוף אליו - מורידה תנגודת אינסולין.
(מומלץ לנטר תדיר את הסוכר ולמנוע ירידות חדות -היפוגליקמיה).
מדוע הנקה כה חשובה עבור תינוקות לאמהות סוכרתיות?
מחקרים מראים כי תינוקות שלא יונקים נמצאים בסיכון גבוה פי שניים לפתח סוכרת מאוחר יותר בחייהם. מאחר וסוכרת יכולה להתפתח בשלבים שונים במהלך החיים, ההנקה מהווה גורם הגנה מרכזי במניעה או בעיכוב של הופעת המחלה.
הכנה להנקה: שמירה על איזון במהלך ההריון והלידה
אם יש לך סוכרת עוד לפני ההריון, ודאי עסקת בנושאים כמו בדיקות, ניטור סוכר, תזונה וספורט. כאשר תגיעי לשלב הלידה וההנקה, הבסיס הבריא שהנחת במהלך ההריון עשוי להיות המפתח להצלחה. איזון רמות הסוכר שלך בזמן ההריון והלידה משפיע באופן ישיר על איכות ההנקה וההתחלה הבריאה שלך כאם מניקה.
אם את מתמודדת עם אתגר איזון הסוכרת עוד לפני ההריון, חשוב שתתכונני לכך שהגוף שלך עשוי להגיב אחרת לתרופות בסמוך ללידה ובתקופת ההנקה הראשונית. התייעצות עם הרופא המטפל עשויה לסייע לך ולהביא לאיזון מיטבי.
איך ההנקה משפיעה על האם הסוכרתית?
ההנקה לא רק עוזרת לתינוק אלא גם לך. היא עשויה לעזור לך להוריד את הצורך באינסולין ולהפחית את תנגודת האינסולין בגופך. חשוב שתשימי לב לניטור קפדני של רמות הסוכר כדי למנוע מצבים של היפוגליקמיה.
דאגי לעצמך למשהו מתוק בסמוך אלייך, במיוחד בהנקות הלילה. כדאי לדאוג גם לארוחות קטנות ובריאות לאורך היום. הקפידי על שתייה ומנוחה מספקת, כל אלו חשובים עבורך.
יחד עם זאת, חשוב לדעת שגם אם לא יהיו לך את התנאים האידיאליים ביותר, החלב שתעניקי לתינוק/ת שלך יספק לו את כל מה שהוא צריך.
שאלות נפוצות
האם החלב שלי שונה מזה של אימהות ללא סוכרת? לא. החלב שלך יספק לתינוק את כל מה שהוא זקוק לו, בדיוק כמו חלב של אם שאין לה סוכרת. הגוף שלך יודע לייצר את החלב המתאים ביותר לתינוק שלך, ואין הבדל בטעם או באיכות.
האם תרופות ואינסולין משפיעים על החלב? תרופות לאיזון סוכרת ואינסולין בטוחים לשימוש במהלך הנקה. בכל שאלה, מומלץ להתייעץ עם מרכז טרטולוגי כדי לקבל הכוונה מדויקת.
התכונני מראש: איך להתמודד עם אתגרי ההנקה
לעיתים, אצל אימהות סוכרתיות יש עיכוב בייצור החלב לאחר הלידה. ההכנה המוקדמת יכולה לסייע בהתמודדות עם האתגר הזה. תינוקות לאימהות סוכרתיות נולדים לעיתים במשקל גבוה יותר, מה שעלול ליצור לחץ סביב תזונתם. כדאי להיערך לכך על ידי:
סחיטת קולסטרום מראש - לקראת סוף ההריון ניתן לסחוט את החלב הראשוני שנקרא קולוסטרום, לאחסן בהקפאה במזרקים ייעודיים ולתת לתינוק/ת לאחר הלידה בעת הצורך.
עור לעור עם התינוק מיד לאחר הלידה.
במידה ויש צורך בתיסוף בתמ"ל - האכלה בצורה תומכת הנקה ע"י צינורית על השד או בדרכים אחרות.
שאיבות וסחיטות לעידוד ייצור החלב בהתאם לצורך.
הצטיידות מבעוד מועד בפרטי קשר של יועצת הנקה שתוכל לסייע לך.
חשוב שתדעי- ניטור תינוקות לאחר הלידה
תינוקות לאמהות סוכרתיות עוברים ניטור סוכר ביממה הראשונה לאחר הלידה, כדי לוודא שהם לא סובלים מהיפוגליקמיה. הבדיקות מתבצעות מכף הרגל של התינוק וניתן לבצע אותן בזמן ההנקה, כדי להקל על התינוק.
אם יתגלה שהתינוק סובל מהיפוגליקמיה, הצוות הרפואי עשוי להמליץ על מתן מי סוכר או תמ"ל, אך ניתן גם להשתמש בקולסטרום שלך אם יש לך. מצב זה יתאזן בהמשך וההנקה תתרום לאיזון.
לסיכום
ככל שתשמרי על איזון רמות הסוכר במהלך ההריון ובלידה כך תגיעי להנקה מאוזנת יותר ותבטיחי לעצמך התחלה טובה יותר גם בנוגע להנקה.
האתגר הראשוני עשוי להיות השילוב בין ניטור הסוכר בדם שלך לבין ההתמודדות עם התאוששות מלידה והדרישות של תינוק/ת חדש/ה. לכן חשובה במיוחד התמיכה שתבקשי ותקבלי לאחר הלידה.
נשים סוכרתיות שומעות לעיתים אמירות שגויות בנוגע ליכולת שלהן לספק חלב ולהניק את התינוק שלהן, אך חשוב שתדעי שבין אם יש לך סוכרת הריונית, סוכרת נעורים או סוכרת מסוג 2 את יכולה ומומלץ שתניקי את התינוק/ת שלך.
ארגון הבריאות העולמי והאגודה הבינלאומית לסוכרת ממליצים לסוכרתיות להניק ומחקרים רבים מוכיחים שההנקה מיטיבה גם עם התינוק/ת שלך וגם איתך.
בנימה אישית
בחוויה שלי אחד הדברים המאתגרים בסוכרת הוא התגית הרפואית ששמים עליך עוד לפני הכניסה להריון. בכל מקום אליו הלכתי בזמן ההריון נוספה התגית ״סוכרת״ בתיק הרפואי שלי, ואני החלטתי שזה לא יהווה מכשול עבורי ללדת כמו שאני רוצה ולהגיע להנקה שאני רוצה עבור התינוק שלי ועבורי.
הגעתי ללידת הבכור מוכנה עם הידע הדרוש ונחישות רבה, אבל האתגרים היו רבים. בזכות התמיכה שקיבלתי בסמוך ללידה צלחנו את אתגרי ההנקה והגענו להנקה מלאה שנמשכה עד גמילה טבעית.
כשנולדה ביתי השניה באתי מוכנה אף יותר, מצוידת בצינורית האכלה ובניסיון שצברתי בהתמודדות עם הבכור. למרות זאת נתקלנו באתגרים שלא יכולתי לצפות, צהבת שלה, היפוגליקמיה שלי לאחר הלידה, בה איבדתי דם רב, ושוב הבנתי כמה תמיכה וידע הם משאב נחוץ. זכיתי להניק גם אותה עד לגמילה טבעית.
הצלחת ההנקה לצד ההתמודדות עם הסוכרת היא לא דבר של מה בכך, וכל אמא זקוקה לעזרה ולתמיכה.
נכתב על ידי קורל פישל ויסברוד- מדריכת לה לצ'ה, אמא לשניים וסוכרתית (סוג 1) המטופלת במשאבת אינסולין, ינואר 2025.
מקורות
ABM Clinical Protocol #27: Breastfeeding an Infant or Young Child with Insulin-Dependent Diabetes
La Leche League Canada Diabetes, Insulin Resistance, and Gestational Diabetes