למטפלת בתינוק היונק
את כבר יודעת עד כמה את חשובה לתינוק שאת מטפלת בו. אבל אולי אינך יודעת איזה תפקיד משמעותי יש לך בסיוע לאמו של התינוק להצליח בהנקה.
הנה כמה מן הדרכים הרבות שבהן תוכלי לתמוך בה.
הימנעות מהאכלת יתר
אם התינוק מקבל יותר מדי חלב כשאמו אינה נמצאת, הוא עלול לאבד עניין בהנקה כשהם ביחד. ירידה בכמות ההנקה עלולה לסכן את אספקת החלב של האם. ייתכן גם שהיא תיאלץ לשאוב יותר חלב. כל דבר שתוכלי לעשות כדי להקטין את כמות החלב שהיא צריכה לשאוב יקל עליה.
כמה התינוק צריך לאכול?
רוב התינוקות היונקים זקוקים לכמויות קטנות יותר, לעתים קרובות יותר, מאשר תינוקות שאינם יונקים. בהנקה ממוצעת, תינוק יונק בן חודש ומעלה מקבל בין 90 ל-120 מ"ל חלב.
איך אפשר לשמור על הרגלים של התינוק היונק כאשר נותנים בקבוק במקום הנקה?
נותנים בקבוק רק כאשר התינוק מראה סימני רעב, ולא לפי לוח זמנים קבוע מראש. סימנים כמו תנועות חיפוש והכנסת היד לפה פירושם שהגיע הזמן לחלב. תינוקות יונקים רעבים לעתים תכופות יותר בשעות מסוימות של היום מאשר בשעות אחרות.
מאכילים לאט, בהאכלה קצובה. כאשר התינוק גומע חלב במהירות, הוא מספיק לשתות כמות גדולה מדי של חלב, לפני שגופו קולט שהוא כבר שבע מזמן. כך המהירות גורמת להאכלת יתר ולשיבוש המנגנון הטבעי של רעב-ושובע בגוף. לעומת זאת, כאשר התינוק שותה לאט, הוא שבע אחרי כמות מספקת של חלב, וכך האם צריכה לשאוב פחות. אם התינוקת בת יותר משישה-שבעה חודשים, אפשר לתת לה חלב בכוס. אם הוא מקבל בקבוק, כל ארוחה אמורה להימשך 15 עד 30 דקות.
עקרונות להאכלה קצובה / קשובה / האכלה תומכת הנקה:
מחזיקים את התינוקת כשהיא זקופה או חצי-זקופה, ונוגעים בעדינות בשפתיה בעזרת הפטמה עד שהיא פותחת "פה גדול".
עכשיו התינוק צריך לתפוס את הפטמה עמוק בפה, כך ששפתיו נסגרות על בסיס הפטמה ולא על הקצה (אם התינוק מגיב ברפלקס הקאה, הוא צריך פטמה קצרה יותר). אם שפתיו של התינוק משוכות פנימה, תפשילי אותן בעדינות החוצה.
בזמן שהתינוקת שותה, תחזיקי את הבקבוק כשהוא כמעט מקביל לרצפה, במאוזן, כדי שהזרם יהיה איטי יותר.
כל כמה דקות תעשי הפסקה ותנמיכי את הבקבוק, כדי שהפטמה תתרוקן מחלב. את יכולה גם להוציא את הפטמה מהפה שלו ולהניח אותה על שפתו התחתונה.
חזרי על שלבים 4-1 עד שהיא שבעה. החליפי את היד שהתינוקת נשענת עליה באמצע ההנקה, בחיקוי להחלפת הצדדים בהנקה, כדי למנוע התפתחות א-סימטריה אצל התינוקת.
הארוחה נגמרת כשהתינוק מפסיק לאכול, גם אם נשאר עדיין חלב בבקבוק.
עכשיו כדאי להרים לגיהוק (גרעפס) כדי לעזור לתינוקת להוציא אוויר מיותר.
איך תעודדי את ההנקה?
כדי שהאם תצליח לייצר מספיק חלב, הכי חשוב שתוכל להניק לעתים קרובות. את יכולה לעזור לה בכך שתעודדי אותה להניק ממש לפני שהיא יוצאת, וברגע שהיא חוזרת לתינוק. אם את מטפלת בתינוק בביתך או במעון, כך תוכלי להקל עליה:
תוודאי שיש לה מקום נוח לשבת. תאפשרי לה פרטיות בזמן ההנקה, אם זה מה שהיא רוצה. אפשר פשוט לשאול אותה. חשוב שהיא תרגיש שאת מקבלת את ההנקה בברכה. אם היא אמורה להגיע בקרוב ונראה לך שהתינוק רעב, תני לו רק מעט חלב, כדי שהיא תוכל להניק כשהיא מגיעה.
ככל שהאם מניקה פעמים רבות יותר ביממה, כך היא צריכה לשאוב פחות חלב. תינוקות יונקים זקוקים בממוצע ל-750 עד 900 מ"ל ליממה. ככל שהתינוק מקבל יותר חלב באופן ישיר מאמו, כך יש צורך בפחות חלב שאוב.
איחסון וטיפול בחלב שאוב
העזרה והתמיכה באם המניקה יכולה להתבטא גם דרך הטיפול בחלב השאוב, כדי שלא נבכה על חלב שנשפך… למשל:
חשוב לעדכן את האם במקרה שהתינוק צריך באופן קבוע פחות חלב ממה שהיא מביאה.
חשוב להקפיד על הנחיות אחסון החלב שהיא משאירה לך.
חלב שאוב צריך להפשיר בעדינות ובהדרגה, בחום נמוך. כדאי לערבב את החלב בתנועות סיבוביות עדינות כדי לערבב את השכבות השונות – אסור לנער או לשקשק חלב שאוב.
אפשר להפשיר את החלב במקרר או במשך הלילה על השיש. אפשר גם להפשיר או לחמם חלב בדרכים אחרות: אפשר להחזיק את החלב מתחת לזרם מים חמים במשך כמה דקות. אפשר לשים את החלב בקערה עם מים חמים. אסור לחמם את החלב ישירות על הכיריים. אם את משתמשת במים כדי להפשיר או לחמם את החלב, תחזיקי את החלב בצורה כזאת, שהמים לא יוכלו להיכנס מתחת למכסה או להיכנס לחלב השאוב בצורה אחרת. את החלב המחומם חשוב לתת מייד לתינוק, או להכניס למקרר.
אין להפשיר או לחמם את החלב במיקרוגל, כדי לא לשנות את הרכבו הכימי וכדי שלא יתחמם בצורה בלתי אחידה. אפילו אם את מערבלת או מנערת את החלב לאחר חימום במיקרוגל, חלקים ממנו עלולים להישאר רותחים ולגרום לתינוק לכוויות בגרון.
התמיכה בהנקה בכל הדרכים שפורטו לעיל, מאפשרת לך להעניק טיפול איכותי ביותר לתינוק היונק. ובמקביל, את יכולה להקל על האם ועל המשפחה כולה.
ננסי מורבאכר הרצתה בכנס המקצועי השנתי של ליגת לה לצ'ה ישראל שהתקיים בתאריכים 8.9.2016 במרכז הרפואי שערי צדק בירושלים וב-12.9.2016 במרכז הרפואי שיבא.
להאזנה למאמר לחצי כאן
תורגם על-ידי עדי יותם נערך על-ידי בשמת אבן-זהר ז"ל